Thursday, November 5, 2009

TIP HARI #3 - SIMPAN Challenge - Pelan Belanja Dapur Keluarga

TIP HARI #3 - SIMPAN Challenge - Pelan Belanja Dapur Keluarga
oleh AbangAbu

Bila belanja dapur , lega semua kaum adam kerana selalunya hanya kaum hawa yang selalu pening kepala memikirkan ini. Mulai hari ini kaum Adam juga harus bersama sama dalam menjalankan tip ini.

Ini adalah perbelanjaan paling penting kerana selalunya membentuk sebahagian besar jumlah perbelanjaan.Dapatkan anggaran yang selalu anda berbelanja untuk dapur secara purata sebelum ini.

Matlamat tip hari ini untuk anda berjimat diantara RM80 - RM200 dengan melakukan sedikit perubahan dalam cara anda berbelanja .Plan - Budget your spendingBuat Pelan Belanja - Kunci Utama Paling penting untuk menbolehkan anda berjimat adalah membuat pelan sebelum berbelanja di pasar atau pasaraya. Luangkan sedikit masa juga pelan masakan untuk minggu tersebut boleh menjimatkan sehingga 30%. Hanya beli apa yang di tuliskan. Pastikan berapa hanya untuk barang dapur sahaja. Makanan sahaja. Buat aktiviti ini bersama keluarga.

Makan dahulu sebelum berbelanja. Ini mungkin sesuatu yang aneh , tetapi benar. Inilah salah satu punca kenapa ramai yang berbelanja lebih dari hari biasa di bulan puasa. Perut yang lapar akan mengakibatkan perbelanjaan lebih 20%. Bukan AbangAbu cakap tapi kajian. Jadi , selepas ini pastikan anda tidak akan berbelanja barang dapur dengan perut yang kosong. Di bulan puasa anda boleh berbelanja tetapi ingat sebelum anda bayar apa apa yang andabeli itu tidaklah berlebihan.

JANGAN berbelanja di kiosk kiosk serbaguna 24jam Kebiasaan membeli di kedai sebegini adalah kurang bijak kerana biasanya anda akan membayar 30% - 50% lebih dari pasaraya. AbangAbu selalu lihat ramai membeli air minuman selalunya tetapi tanpa sedari akan beli juga jajan(makanan ringan). Bawa botol air dari rumah adalah terbaik. Jika tiada jalan lain hanya beli satu barang sahaja.

Gerai Ubat - ( Watson dan lain lain)
Barangan seperti sabun, shampoo, ubat gigi serta barangan keperluaan harian yang bukan makanan adalah baik jika dibeli di kedai seperti ini. AbangAbu dah pastikan harga untuk barangan seperti ini adalah lebih murah 15 -30% dari pasaraya biasa.

Pasaraya
Dalam berbelanja barang dapur , dapatkan barangan dengan harga yang murah, contohnya dapatkan barangan storebrand ( jenama pasaraya) yang biasanya lebih murah, serta qualiti yang sama sahaja. Juga gunakan kupon - kupon yang anda boleh dapati dari akhbar , mahupun di pasaraya itu sendiri , tetapi perlu berhati hati , hanya beli apa yang anda perlu sahaja. Luangkan sedikit masa untuk mencari kupon yang boleh membantu menjimatkan perbelanjaan anda dari akhbar seperti Today, Stairts Times sebelum berbelanja.

Jangan Bawa anak anak kecil . Ini adalah sesuatu yang memang sukar bagi setengah orang macam AbangAbu buat dulu, selalu belanja lebih RM10 - RM20 sekali pergi dengan anak anak. Bila saya amalkan berbelanja barangan dapur tanpa anak anak saya berjaya menjimatkan hampir RM150 sebulan. Melakukan ini sahaja boleh membantu anda berjimat diantara RM30 - RM200 sebulan. Bukan AbangAbu tak kasi beli apa apa tapi kalau bawak anak-anak akan pasti belanja lebih.

AbangAbu pasti tip hari ini akan membantu anda berjimat dalam berbelanja dapur. INGAT - duit yang berjaya dijimatkan harus dimasukan dalam tabung Simpan Challenge anda.

PEDOMAN HIDUP Bersama Ustaz Abdul Rahman Md Sahid

Alhamdulillah, bersyukur kita kepada Allah s.w.t yang telah banyak meminjamkan kita serta memberi kita peluang untuk merasakan nikmat-nikmat di dunia ini. Selain dari nikmat Iman, Islam dan kesihatan, memiliki harta juga merupakan nikmat yang besar dari Allah s.w.t. Ini kerana pelbagai nikmat yang lain boleh kita kecapi atau rasakan melalui empat nikmat yang besar ini. Dalam masa yang sama, kita juga akan dipersoalkan tentang nikmat-nikmat tersebut. Sebagai contoh nikmat memiliki harta, kita akan ditanya dari mana dan cara kita mendapatkannya, serta ke mana dan bagaimana kita belanjakannya. Oleh yang demikian, manfaatkanlah serta uruskanlah harta kita dengan baik agar ia tidak menjadi bebanan kita di akhirat nanti.

Firman Allah s.w.t dalam surah al-Balad ayat 7, yang bermaksud:
"Adakah dia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu)?"

PS: Perkara yang anda harus buat setiap hari.

1) Baca dan bincangkan tip hari ini dengan keluarga.

2) Mula amalkan tip ini dari hari ini.

3) Email ke simpan@nowasia.sg sebarang perkongsian atau apa apa kisah yang mungkin anda nak ceritakan, Akan disiarkan di blog untuk dikongsikan bersama dan boleh di bincangkan bersama.

4) AbangAbu ingin kempen ini aktif ,AbangAbu mahu semua peserta turut serta dalam perbincangan yang akan dijalankan di blog www.abangabu.com

AbangAbu amat menghargai semua sokongan anda. Salam Simpan Challenge.

No comments: